In Londen is Prins Harry naar de rechtbank gegaan om te getuigen tegen Mirror Group Newspapers (MGN). De hertog van Sussex beweert dat The Mirror, een roddelblad, illegaal informatie heeft verkregen. De gang naar de rechter is opvallend, omdat het meer dan 130 jaar geleden is dat een Britse royal in het openbaar een getuigenis heeft afgelegd voor een rechtbank.
Gekleed in een donker pak stapte prins Harry uit een zwarte Range Rover en betrad het Londense High Court. Hij leek kalm ondanks de aanwezigheid van meerdere beveiligers, journalisten en fotografen bij de ingang. De advocaten van MGN zullen binnenkort beginnen met een kruisverhoor en de Britse pers verwacht een langdurig verhoor dat morgen kan doorgaan.
Tussen 1996 en 2011 zou MGN de telefoon van Prins Harry hebben gehackt en zijn gesprekken hebben afgeluisterd. The Mirror gebruikte deze informatie om artikelen over zijn leven te schrijven, waarvan de prins beweert dat het zijn relaties met familie en vrienden heeft beschadigd. Hij wil nu een schadevergoeding voor de aangerichte schade. Op de eerste dag van de rechtszaak zorgde de afwezigheid van prins Harry voor enige ergernis bij het juridische team van MGN. Ze noemden het een “complete tijdverspilling”.
Dit is wel even wat anders dan een paar vragen bij Oprak beantwoorden
Dinsdag wordt verwacht dat Harry de rechtszaak zal bijwonen. Maar persoonlijk getuigen tijdens de rechtszaak kan volgens deskundigen extreem riskant zijn. Harry zal worden onderworpen aan intense en kritische ondervragingen, iets wat hij niet gewend is ondanks zijn eerdere interviews met de media. Reputatiespecialist Tim Maltin waarschuwt dat dit niet zomaar een gewone vraag en antwoord sessie met Oprah Winfrey is. In plaats daarvan zal Harry te maken krijgen met een bekwame kruisverhoorder in een vijandige omgeving. Getuigen kan een intimiderende ervaring zijn die eerder een trauma veroorzaakt dan duidelijkheid verschaft.
Harry kan te maken krijgen met vragen over zeer intieme nieuwsberichten die volgens hem onrechtmatig zijn verkregen, een bewering die wordt aangevochten door het krantenconsortium. Deze verhalen gaan over zijn romantische partnerschappen, zijn moeder prinses Diana en zijn ervaringen binnen het koninklijk huis. De hertog van Sussex wil aantonen dat niet alleen zijn eigen telefoon werd afgetapt, maar ook die van zijn naaste familieleden. De Britse media verwachten dat dit onvermijdelijk nog meer personen kan betrekken bij zijn juridische zaak.