donderdag, mei 23, 2024

Wie is Ab Osterhaus, de meest geciteerde viroloog van Nederland?

Lees ook

Ab Osterhaus is een viroloog en influenzadeskundige. Een viroloog is iemand die eigenlijk alle virussen bestudeerd. Dit zijn natuurlijk erg belangrijke beroepen en dit neemt hij dan ook erg serieus.

De loopbaan van Ab Osterhaus

Ab Osterhaus was eigenlijk een voorbeeldige leerling. Hij ging naar de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij volgde daar de opleiding diergeneeskunde. De reden dat we hem een voorbeeldige leerling noemen is omdat hij cum laude geslaagd is. Dit houd in dat hij zichzelf dierenarts mag noemen.

Hij heeft jaren bij het RIVM gewerkt. Hij heeft daar meerdere functie bekleed. Zo is Osterhaus laboratorium Immunobilogie geweest en hij is zelfs deeltijdhoogleraar geweest bij de milieuvirologie. Ook was hij namens het RIVM adviseur van het kabinet tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep.

Bekend als coronadeskundige

In2020 werd Ab Osterhaus bekend bij het grote publiek. Daarvoor was wel al een paar keer in het nieuws door zijn prijzen, maar veel mensen zullen zich dat vast niet herinneren. Hij is vooral bekend geworden als deskundige over de bestrijding van de coronapandemie.

Osterhaus is deskundige op dat vlak en wordt dan ook vaak gevraagd door televisie- en radioprogramma’s om aan te schuiven of zijn visie te verkondigen in kranten. Aan het begin van de coronapandemie was hij kritisch op het overheidsbeleid, later steunde hij juist de aanpak van het kabinet en het RIVM.

Sommige mensen kunnen hem eventueel ook kennen van het Nationaal Influenza Centrum en het Wereld Referentiecentrum voor Mazelen. Osterhaus was leidinggevende bij deze Wereldgezondheidorganisaties.

Huwelijk op de klippen door werktoewijding

Ab Osterhaus is een erg gedreven man en zo omschrijft hij zich zelf ook. Hij is heel toegewijd aan zijn werk en daar leed zijn privéleven onder. Helaas kon zijn vrouw dit niet verdragen en zijn ze jaren geleden om deze reden uit elkaar gegaan, was te lezen in zowel de Volkskrant als Story.

Zijn vrouw vond het niet prettig dat hij geen privéleven meer had en dat zij eigenlijk alleen maar thuis zat zonder haar man. In het verleden had Osterhaus veel contact met zeehondenverzorgster Lenie ’t Hart. ’t Hart deed in Story een nogal opvallende uitspraak: ,,Wat ik wel weet, is dat Ab gedreven wordt door geldzucht.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers