donderdag, juni 13, 2024

Wie is toch Angela de Jong? Alles over de AD-recensent met vlijmscherpe pen en ongezouten mening

Lees ook

Hoewel Angela de Jong werkt vanuit de Rijnmondse regio, wordt ze vooral in Hilversum gevreesd. Als tv recensent van het AD kan ze programma’s en presentatoren maken en breken met haar stukjes. Maar wie is Angela de Jong eigenlijk?

Angela de Jong begint haar loopbaan als journalist bij het Rotterdams Dagblad. Vanaf 2005 stapt ze over naar het Algemeen Dagblad, waar ze de functies vervult van televisierecensent en chef Redactie van Media en Cultuur. De Jong deelt in haar columns voor het AD kritische observaties en soms hilarische inzichten over onderwerpen die variëren van persoonlijk tot landelijk niveau. Voorbeelden zijn irritaties over de bril van presentatrice Margriet van der Linden en het door De Jong verfoeide voorstellen van Zwarte Piet bij het Sinterklaasjournaal.

Meer over de Jong: meest invloedrijke vrouw

Haar zeer uitgesproken columns bezorgen Angela de Jong zelf vaak menig kritisch commentaar van mensen uit TV- en Radioland. Een column in het AD over het presentatie duo Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana in NPO’s talkshow Op1, leverde haar de betiteling ‘racistisch en vrouwonvriendelijk’ op van presentator Humberto Tan. De Jong geeft in de omstreden column aan dat ze van tevoren bang was voor een stereotype rolverdeling van een ervaren witte man met een bevallige donkere assistente.

In elk geval kan men de Jong niet beschuldigen van subtiliteit in de wijze waarop ze haar doelwit tackelt. Dit illustreert onder meer haar op de persoon gerichte commentaar jegens social media fanaat Famke Louise, namelijk de lippen van Famke. De Jong richt zich tegen de influencer naar aanleiding van haar oproep tot ongehoorzaamheid jegens corona maatregelen.

De journaliste is regelmatig zelf te zien in de programma’s die ze op de voet volgt in haar columns. Zo schuift ze dikwijls aan bij bekende presentatoren als Eva Jinek en Beau van Erven Dorens. Ook is ze te zien bij Mediaforum en RTL Boulevard. In 2017 behaalde Angela de Jong de eerste plek in de quiz De Slimste Mens. In 2019 werd ze door het feministische maandblad Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in de top 100 die het blad elk jaar samenstelt.

Het privéleven van Angela de Jong

Van de in 1976 in Gouda geboren recensente is bekend dat ze twee kinderen heeft. Ze heeft volgens Mediacourant een relatie met Albrand Leeuwe, die eveneens werkzaam is bij het AD. Overigens is ze verrassend positief over Hotel Romantiek. Ze noemt het programma hoopvol en pleit voor nog een seizoen van dit programma voor ouderen die een partner zoeken.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers