dinsdag, april 16, 2024

Won Yip: de workaholic en selfmade succesondernemer

Lees ook

Won Yip is één van de rijkste en bekendste ondernemers van Nederland. Won Yip is voornamelijk actief in de horeca. Hij is eigenaar van een groot aantal prominente horecagelegenheden, met name in Amsterdam.

Het succes van Won Yip: van Goes naar de Dam in Amsterdam

De ouders van Won Yip zijn naar Nederland gevlucht. Ze vluchtten via Cuba uit China en kwamen uiteindelijk in Nederland aan. De ouders van Yip hadden een restaurant waarin Won al op jonge leeftijd mee moest helpen. Zijn jeugd bestond – naar eigen zeggen – uit werken.

De vader van Yip was erg conservatief. Van hem heeft Yip onder andere het harde werken meegekregen. Daar zaten volgens hem ook wel nadelen aan. Op de dag dat zijn vader overleed, stond hij ’s avonds al weer achter de bar. Er zijn vaak dagen waarop hij werkt van 21.00 tot 03.00 uur ’s nachts. Dan slaapt hij een uur en gaat hij weer aan de slag, van 04.00 tot 08.00 uur. Zijn vrouw ziet hij soms slechts eens per week. ,,Heleen accepteert mijn manier van leven trouwens, al zegt ze soms wel dat ik niet spoor.”

Yip heeft geen school afgemaakt. Op zijn zestiende ging hij van school en begon met werken. Zijn eerste kroeg genaamd Pubbles had hij in het Zeeuwse Goes. Daarna kreeg hij de mogelijkheid om café Zwart op de hoek van de Dam in Amsterdam te openen. In de jaren die volgden heeft hij nog meer horecagelegenheden opgekocht.

Als één van de belangrijkste drijfveren achter zijn succes ziet hij zijn werkethos, maar er zijn volgens hem ook andere zaken die bijdragen aan zijn succes. Zo heeft hij zijn ondernemingen met eigen geld gefinancierd en is hij dus schuldenvrij. In tijden van crisis is hij om die reden in staat om door te blijven gaan en zelfs uit te breiden.

Won Yip in Dragons Den

Won Yip maakte in 2020 ook zijn opwachting als één van de durfinvesteerders in Dragons Den van WNL. Naast hem waren Michel Perridon, Nikkie Plessen, Shawn Harris en Pieter Schoen de andere Dragons. Het programma kreeg lovende reacties en aardige kijkcijfers, maar Yip hield in het midden of hij open stond voor een vervolg. De rasondernemer komt geregeld in de media om zijn visie te geven op het ondernemerschap of de horecasector.

Het privéleven van Won Yip

Won Yip was al jong actief als zakenman. Op de middelbare school liet hij zijn klasgenoten zijn krantenwijken lopen. Zelf hield hij er een klein bedragje aan over. Ook verkocht hij de spullen die hij niet meer nodig had. Won Yip is de eigenaar van het duurste penthouse van Nederland: de Pontsteiger aan het IJ in Amsterdam. Toch verblijft hij ook nog altijd graag in Goes met zijn vrouw Heleen. Ze hebben twee inmiddels studerende stiefkinderen.

Hij wist dat voor een Amerikaanse filmster weg te kapen. Won Yip heeft zich voorgenomen om meer van het leven te genieten. Hij wil nog enkele jaren keihard doorwerken omdat hij verplichtingen heeft naar investeerders en naar zijn personeel. Daarna wil hij het echt rustiger aan gaan doen. Yip realiseert zich wat hij allemaal heeft gemist in het leven en wil het juist daarom allemaal echt tot een goed einde brengen, alvorens hij het rustiger aan gaat doen.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers