zondag, juni 23, 2024

Wopke Hoekstra: CDA-leider, zijn privéleven en zijn achtergrond

Lees ook

Wopke Hoekstra is een Nederlandse politicus voor het CDA. Sinds 2017 is Hoekstra minister van Financiën in het kabinet-Rutte. In 2020 werd hij door het CDA-partijbestuur voorgedragen als lijsttrekker en partijleider voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Studie en begin carrière

Wopke Hoekstra werd geboren in Bennekom in 1975. Hij studeerde rechten in Leiden en behaalde zijn propedeuse geschiedenis. In Leiden was hij de voorzitter van de Leidse studentenvereniging Minerva. In 2000 studeerde Hoekstra internationale politiek en rechten in Rome. In 2005 behaalde hij zijn MBA in Fontainebleau en Singapore. Voor zijn politieke carrière werkte Hoekstra onder andere voor Shell en McKinsey.

Loopbaan CDA

Wopke Hoekstra was onder andere penningmeester en bestuurslid van de afdeling van het CDA in Amsterdam. In 2011 werd hij verkozen tot senator bij de Eerste Kamerverkiezingen. Als Eerste Kamerlid zat Hoekstra in de Eerste Kamercommissie voor Financiën. Hij was de voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma voor het CDA opstelde voor de Tweede Kamerverkiezingen die gingen plaatsvinden in 2017. Na deze verkiezingen vormde het CDA samen met de VVD, D66 en de ChristenUnie het nieuwe kabinet-Rutte. Hoekstra werd benoemd tot minister van Financiën.

Politiek

Wopke Hoekstra werd lange tijd als grote kanshebber gezien voor het partijleiderschap en het lijsttrekkerschap van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen die gaan plaatsvinden in 2021. Hij liet aanvankelijk weten in 2020 dat hij zich niet kandidaat wilde stellen. Vervolgens won Hugo de Jonge de lijsttrekkersverkiezing. De Jonge trok zich echter later terug, waarop Wopke Hoekstra zich alsnog als kandidaat stelde. Het CDA besloot unaniem hem voor te dragen.

Het privéleven van Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra is getrouwd met Liselot Hoornweg. De vrouw van de CDA-politicus is arts van beroep. Hun liefde gaat terug tot hun studententijd. ,,Liselot en ik kennen elkaar van onze studies in Leiden. We hebben pas jaren daarna een relatie gekregen, al vond ik haar altijd al erg leuk en bloedmooi. In 2006 kwamen we elkaar tijdens Koninginnedag bij toeval weer tegen en spraken af wat te gaan drinken. Van het een kwam het ander..”, vertelde Hoekstra over de tijd waarin Liselot zijn vriendin en partner werd. In 2008 stapten ze in het huwelijksbootje.

Het stel heeft samen vier kinderen en het gezin woont samen in Bussum. Het gezin behoort tot de Remonstrantse Broederschap.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers