woensdag, juli 24, 2024

Wybren van Haga: geroyeerd door de VVD, bondgenoot van complotdenkers

Lees ook

Wybren van Haga is een Nederlands politicus en voormalig ondernemer. Van Haga kwam in 2017 in de Tweede Kamer. Aanvankelijk was hij lid namens de VVD. Hij werd echter de partij uitgezet na meerdere malen in opspraak te zijn geraakt. Tegenwoordig is hij onafhankelijk Kamerlid, maar schuurt hij wel tegen Forum voor Democratie aan.

Van elektrotechniek naar rechten en de commando’s

Van Haga is geboren in Den Haag. Hij behaalde zijn Gymnasiu-diploma in Haarlem. Vervolgens studeerde hij Elektrotechniek in Delft. Hij behaalde tevens zijn propedeuse rechten. Van Haga heeft zijn militaire dienstplicht vervuld bij het Korps Commandotroepen. Hij behaalde daar de groene baret.

Van Haga heeft na zijn militaire dienst voor verschillende ondernemingen gewerkt, waaronder Shell. Sinds 2002 is hij echter zelfstandig ondernemer geweest in diverse sectoren. Een van zijn ondernemingen, Sjopperdepop BV, was actief in de vastgoedsector. Het bedrijf bezat honderden panden in Amsterdam en Haarlem. Dit bedrijf zou ook de oorzaak zijn van zijn latere vertrek bij de VVD.

Van Haga is een VVD’er in hart en nieren. Hij is vanaf 1992 lid geweest van de partij. In 2010 was hij gemeenteraadslid in Haarlem namens de VVD. In 2017 stond hij op nummer 41 van de kandidatenlijst van de VVD. De PvdA-burgermeester van Haarlem gaf zelfs aan dat hij op Wybren van Haga zou gaan stemmen. In 2019 werd Van Haga geroyeerd uit de VVD, omdat hij zich met de activiteiten van Sjopperdepop BV had bemoeid. Dat was niet toegestaan. Tegenwoordig is Van Haga onafhankelijk Kamerlid, maar heeft hij nauwe banden met Forum voor Democratie.

Rijden onder invloed

Wybren van Haga is meerdere malen prominent in het nieuws geweest. Dit had meestal te maken met zijn activiteiten als ondernemer. Ook was hij in 2019 in opspraak, omdat hij was aangehouden voor rijden onder invloed. Tijdens de coronacrisis was Van Haga zeer kritisch op het beleid van Rutte, wat hij onder meer uitte in podcasts met complotdenker Lange Frans en in het journaal van FvD.

Het privéleven van Wybren van Haga

Wybren van Haga is getrouwd en heeft drie kinderen. Het gezin woont in Haarlem. Van Haga’s vrouw is ernstig ziek geweest. Tijdens het Kamerlidmaatschap van de VVD is het Van Haga verboden om aan het ziekbed van zijn vrouw te zitten, omdat hij in de Tweede Kamer moest stemmen. Dat vertelde Wybren van Haga aan Story.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers