donderdag, juni 13, 2024

Yotam Ottolenghi: alles over zijn passie voor bijzondere gerechten en zijn privéleven

Lees ook

Yotam Ottolenghi is een Engelse chef van Israëlische afkomst. Hij staat bekend om zijn bijzonere gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen en schreef daar meerdere veelverkochte boeken over. Deze populaire kok speelt ook graag met ongebruikelijke smaakcombinaties waarin hij gebruik maakt van exotische ingrediënten als rozenwater en granaatappelsiroop.

Comfortfood van oma

Een van zijn eerste herinneringen aan eten is onlosmakelijk verbonden met zijn oma. Yotam Ottolenghi heeft Italiaanse roots en toen zijn oma vanuit Italië naar Israël emigreerde nam ze haar bijzondere gerechten mee. Het gerecht wat zijn oma vaak voor hem maakte was ‘Gnocchi alla Romana’. Deze bijzondere gnocchi maakte ze niet van aardappels, maar van griesmeel. Bestrooid met kaas uit de oven was het voor Yotam Ottolenghi het ultieme comfort food.

De pen verruild voor een pollepel

Alhoewel Yotam Ottolenghi’sliefde voor eten al vroeg begon, duurde het even voordat hij besloot er zijn carrière van te maken. Na een studie literatuur verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij een tijdje werkte voor het Nieuw Israelietisch Weekblad. Maar zijn liefde voor eten kreeg de overhand en hij besloot naar Engeland te verhuizen om daar bij het befaamde restaurant ‘Le Cordon Bleu’ de kneepjes van het vak te leren.

Drama in je mond

De carrièreswitch bleek een slimme zet. Yotam Ottolenghi werkte bij drie restaurants in Londen als patisserie chef, en werd later hoofd patisserie bij Baker and Spice. Daar ontmoette hij de Palestijnse chef Sami Tamimi. Ze ontdekten dat ze een verbazing deelden over het typische Engelse eten. Ze wilden juist ‘Drama in je mond’ creëren met hun gerechten en begonnen samen een delicatessenwinkel in Notting Hill.

Liefde voor eten en schrijven

Het succes van de delicatessenzaak leidde tot het openen van nog meer zaken, twee restaurants en een brasserie. Ook klom Yotam Ottolenghi weer in de pen en begon over eten te schrijven. Eerst een column voor The Guardian en in 2008 publiceerde hij zijn eerste eigen kookboek getiteld ‘Ottolenghi’. Het kookboek werd een enorm succes en verkocht meer dan 100.000 exemplaren. Er volgden vervolgens:

Naast een hele collectie kookboeken maakte de chef 3 televisie specials waarin mediterrane- en Israëlische gerechten centraal stonden.

Genieten van goed eten

Yotam Ottolenghi is inmiddels alweer 8 jaar getrouwd met Karl Allen, die hij in 2000 ontmoette. Samen hebben ze via een draagmoeder twee zonen gekregen: Max en Flynn. Met zijn vieren wonen ze in Camden, waar ze van het leven en – uiteraard – goed eten genieten.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers