zondag, april 21, 2024

Youp van ’t Hek: cabaretier, columnist en zijn privéleven

Lees ook

Youp van ‘t Hek is een Nederlandse cabaretier en columnist. Zo schreef hij onder andere voor het NRC Handelsblad en de VARAgids. Youp werd geboren in Naarden in 1954. Hij  werd geboren in een gezin met acht kinderen. Hij zat op een internaat, maar werd verwijderd wegens onredelijk gedrag. Uiteindelijk behaalde hij zijn mavo-diploma in Naarden. Hij vertelde later dat zijn liefde voor cabaret begon in 1963 in Naarden, toen hij voor het eerst naar een show van Toon Hermans ging in Carré met zijn ouders. Dit is zijn wiki.

De grote doorbraak van Youp

Youps loopbaan als cabaretier begon in 1973, toen hij samen met twee vrienden een cabaretgroep oprichtte, genaamd Cabaret NAR. In 1977 kreeg het clubje enige bekendheid. De grote doorbraak van Youp was in 1983 met het laatste NAR-programma, een voorstelling genaamd Man Vermist. Later kreeg Youp als solist erkenning, met name zijn conference Hond op het IJs in 1988 en een jaar later zijn Oudejaarsconference. in 1995 speelde Youp voor het eerst in Carré.

Liedjes, prijzen en shows

In 2010 zong Youp samen met Guus Meeuwis het WK-liedje Majesteit. Dit nummer werd geschreven voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2010 toen Nederland in de halve finale tegen Uruguay speelde. In 2014 won Youp de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Een belangrijke prijs die alleen wordt uitgereikt bij bijzondere gelegenheden. Youp ontving deze prijs vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek, zijn 30ste album en zijn 200ste keer dat hij in Carré stond.In 2019 kondigde Youp aan dat zijn oudejaarsconference in 2020 zijn laatste zal gaan worden. Hierna zal dan ook zijn laatste show gespeeld worden. Youp heeft sinds 2015 last van gezondheidsklachten, hij onderging dat jaar ook een zware hartoperatie.

Het privéleven van Youp van ’t Hek

Naast cabaretier is Youp ook een columnist voor de VARA-gids en het NRC Handelsblad. Ook zijn veel van zijn columns ook in boekvorm uitgegeven. Verder heeft hij ook diverse kinderboeken  en toneelstukken geschreven. Zo schreef hij het toneelstuk Hexen dat in 2008 in première ging en het stuk Mijn Man, wat een jaar later uitkwam. Youp is al meer dan 36 met zijn vrouw. Zijn vrouw, Debby Petter, is een voormalig nieuwslezeres en cabaretière. Ook speelde zij de hoofdrol in het toneelstuk Hexen. Hun relatie kende wel een dip toen de cabaretier naar verluidt een jaar lang een verhouding had met een Brabantse vriendin.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers