woensdag, juli 24, 2024

Attje Kuiken | Alle nieuwtjes, foto’s en weetjes over de PvdA-politica

Lees ook

Attje Kuiken is een Nederlands politica. Ze werd geboren in 1977 in Groningen. De politica was in 2006 voor het eerst te zien op de kandidatenlijst voor de PvdA. Ze is sinds 2022 politiek leider van de Partij van de Arbeid. Kuiken woont tegenwoordig in Breda met haar man en dochter.

Hoe verliep de jeugd en studietijd van Attje Kuiken?

Attje Kuiken werd geboren in 1977 in Groningen. Op haar tiende verhuisde ze van Hoogezand-Sappemeer naar Ferwerd in Friesland. Ze volgde het vwo in Dokkum van 1990 tot 1996. Na het behalen van haar middelbare school diploma ging de politica bestuurskunde en overheidsmanagement studeren in Leeuwarden aan de Thorbecke Academie. Vervolgens studeerde ze beleids- en organisatiewetenschap aan de Universiteit van Tilburg.

Waar werkte Attje Kuiken voor haar politieke carrière?

Van 2001 tot 2006 werkte Attje Kuiken als junior beleidsmedewerker en als projectmedewerker Risicobeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken op het directoraat-generaal. In 2004 was ze werkzaam als beleidsmedewerker Integraal Veiligheidsbeleid en twee jaar later werd ze hoofd Stafbureau. In datzelfde jaar richtte Kuiken een afdeling op van Jonge Socialisten in Breda. Daarnaast was ze ook te zien in het debatprogramma Het Lagerhuis van de VARA.

Hoe verliep de politieke carrière van Attje Kuiken?

In 2006 vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en Attje Kuiken stond op nummer 12 van de kandidatenlijst voor de Partij van de Arbeid. Kuiken werd direct gekozen en ze kreeg ruim 2.500 voorkeurstemmen. In de fractie van de PvdA kreeg Kuiken eerst de portefeuille veiligheid, criminaliteits bestrijden, strafrechtstoepassing, internationale justitiële samenwerkingen en openbare orde. In 2012 kreeg ze ook de portefeuille van asiel en immigratie erbij.

Verkozen tot fractievoorzitter na vertrek Diederik Samson

In 2010 vonden opnieuwe de Tweede Kamerverkiezeingen plaats er hierbij stond Attje Kuiken op nummer 14 van de kandidatenlijst van de PvdA. Ze werd opnieuwe direct herkozen en kreeg bijna 3.000 voorkeusstemmen. Dit gebeurde opnieuwe bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Drie jaar later werd Attje Kuiken dan ook vicevoorzitter van de Partij van de Arbeid en volgde hiermee de functie van Martijn van Dam op. In 2016 trad Diederik Samsom af als fractievoorzitter van de PvdA en Kuiken nam hierbij zijn positie over.

Hoe werd Attje Kuiken politiek leider van de Partij van de Arbeid?

In 2021 stond Attje Kuiken op plek nummer 4 van de kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. In dat jaar vertrok Lilianne Ploumen als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. In 2022 werd Kuiken verkozen als fractievoorzitter en versloeg hierbij haar tegenstander Henk Nijboer. Ze werd een aantal maanden later verkozen tot politiek leider van de PvdA tijdens een partijcongres.

Heeft Attje Kuiken een relatie?

Attje Kuiken werd geboren in Groningen, maar woont tegenwoordig in Breda met haar gezin. Ze heeft een man en een dochter. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelde de politica openhartig over haar grootste drijfveer als Kamerlid: kinderen. Ze vertelde onder andere over haar vader die haar moeder verliet toen die nog zwanger was van Kuiken. “Ik heb niet zozeer een vaderfiguur gemist. Mijn moeder en ik hebben het ook heel fijn gehad. Er waren alleen wel veel financiële zorgen en dat doet wat met een mens; niet zozeer met mij, maar je voelt die spanning over of je het redt. Ik voel me wel heel erg verbonden met kinderen die er alleen voor staan in bepaalde wijken. Geldzorgen maken dat je nooit onbevangen bent en dat is wat het doet.”

In haar vrije tijd houdt ze zich het liefste bezig met haar grote passie: duiken. Op haar Instagram account post Kuiken regelmatig foto’s van haar avonturen.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers