donderdag, mei 23, 2024

Caroline van der Plas | Alle nieuwtjes, foto’s en weetjes over de BBB-politica

Lees ook

Caroline van der Plas is een Nederlandse politica en een van de oprichters van de politieke partij de BoerBurgerBeweging (BBB). Ze is geboren in het Noord-Brabantse Cuijk op 6 juni 1967.  Zij was in 2021 bij de Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker voor de BoerBurgerBeweging en werd in dat jaar verkozen als Tweede Kamerlid.

Wat deed Caroline van der Plas voor haar politieke carrière?

Caroline van der Plas groeide op in het Noord-Brabantse Cuijk en in Sint-Agatha. Haar vader was een journalist en haar moeder zat in de politiek, bij het CDA. Zij verliet in 1986 de havo waarna ze ging werken als journalist. Ze was onder andere werkzaam voor de uitgever Reed Business, die onder andere vakbladen uitgeeft. Van der Plas schreef voor een blad over de vleesindustrie. Ze werd chef-redacteur van het blad Pig Business en Pluimveeweb bij de Agrio Uitgeverij. Ze was niet allen journalist; ze is daarnaast nog communicatiemedewerker geweest voor onder andere LTO Noord en de Nederlandse Bond voor Varkenshouders.

Hoe verliep de politieke carrière van Caroline van der Plas?

Net als haar moeder werd ook Caroline van der Plas lid van het CDA, maar ze verliet de politieke partij na de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Ze vond dat agrarische sector te weinig werd gesteund door het CDA, en had deze kritiek herhaaldelijk geuit binnen en buiten de partij. Na de eerste boerenprotesten in 2019 nam ze het heft in eigen handen en besloot ze de BoerBurgerBeweging op te richten.

Op 17 oktober 2020 werd Van der Plas unaniem gekozen als leider van de BoerBurgerBeweging. De campagne richtte zich op onderwerpen die met name belangrijk zijn voor rurale en agrarische stemmers. Zo pleitte ze voor een ministerie van het platteland dat zich minimaal 100 kilometer buiten Den Haag moet bevinden. Haar partij won één zetel in de Tweede Kamer, en van der Plas werd op 31 maart 2021 beëdigd als Kamerlid.

Sinds haar entree in de politiek nam de populariteit van BBB een vlucht. Dat had wel een keerzijde, want Van der Plas stelde bedreigd te zijn. De politica komt met hart en ziel op voor de agrarische sector en bewoners van het platteland.

Wat is bekend over het privéleven van Caroline van der Plas?

Caroline van der Plas woont in Deventer, en heeft twee zoons. Haar man, Jan van der Plas, stierf in 2019 aan de gevolgen van kanker. Ze heeft naar eigen zeggen geen hobby’s. Ze is fan van de Deventerse voetbalclub Go Ahead Eagles. Haar vader, Wil van der Plas, was een sportjournalist; haar moeder kwam oorspronkelijk uit Ierland. Zij was een wethouder.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers