zondag, juni 23, 2024

Johan Nijenhuis | Alles over de bekende filmregisseur: zijn werk, zijn privéleven en achtergrond

Lees ook

Johan Nijenhuis is bekend als Nederlands filmregisseur- en producent. Hij is op 4 maart 1968 geboren in Markelo. Nijenhuis heeft VWO gestudeerd in Holten (De Waerdenborch), maar besloot halverwege zijn middelbare schoolperiode als uitwisselingsstudent voor een jaar naar Los Angeles te verhuizen. Hij kreeg hier op de Birmingham High School training in onder andere filmtechniek en journalistiek.

De doorbraak en carrière van Johan Nijenhuis

Nijenhuis begon zijn carrière bij televisie en maakte carrière als showrunner. Zo regisseerde hij vanaf 1990 afleveringen van de bekende televisieserie Goede tijden, Slechte tijden en Westenwind. Hij heeft de show Goede tijden, slechte tijden naar de top van de kijkcijfers weten te stuwen. Nijenhuis maakte zijn filmdebuut met de film Costa!. Deze film was een groot succes, wat ervoor zorgde dat hij ook een televisieserie genaamd Costa! ging regisseren en de regie kreeg van meer dan 16 andere speelfilms.

Na het succes van deze film en de daaropvolgende televisieserie kreeg Nijenhuis de naam ‘koning van de rom-com’. Samen met Alain de Levita heeft Nijenhuis de productiemaatschappij Nijenhuis & de Levita Film en TV opgericht. Hij is inmiddels weer uit deze productiemaatschappij gestapt. Het bedrijf van Nijenhuis draagt nu de naam Johan Nijenhuis & Co. Dit bedrijf is de productiemaatschappij van onder andere speelfilms als Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft, Bennie Stout, Onze Jongens en Rokjesdag. Met de film Verliefd op Cuba is Nijenhuis de eerste Nederlandse regisseur die op Cuba een speelfilm op mocht namen.

Nijenhuis staat ook bekend als de bedenker van de serie Als de dijken breken. Deze serie is samen met medeproducent Ingmar Menning geproduceerd en gaat over het concept en het idee van een moderne watersnoodramp. Op zaterdagavond 5 november 2016 kwam de eerste aflevering van deze serie op tv. Deze aflevering was met 2,1 miljoen kijkers de best bekeken dramaserie van 2016 op de NPO.

Gewonnen prijzen

Tijdens zijn carrière heeft Nijenhuis verschillende prijzen in de wacht mogen slepen. Zijn eerste prijs kreeg hij in 2001 voor zijn film Costa!. Hij kreeg hiervoor de Gouden en Platina Film. In de jaren daarna heeft hij nog veel meer prijzen gekregen. Zo kreeg hij in 2002 voor de film Volle Maan ook een Gouden en Platina Film. In 2010 kreeg hij zelfs 3 verschillende prijzen in één jaar, allemaal voor de film Foeksia de Miniheks. Hiervoor kreeg hij de Gouden Film, de Publieksprijs beste Nederlandse kinderfilm op Cinekid en de Publieksprijs Z@PP Cinekid Leeuw. Voor dezelfde film ontving hij in 2011 ook de prijs Beste kinderfilm voor 6+ op het Giffoni International Film Festival in Italië. Bekende films als Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft hebben ook een Gouden en Platina Film prijs mogen ontvangen. In 2020 heeft hij voor de film Onze jongens in Miami een Gouden Film ontvangen en voor de film De Beentjes van Sint-Hildegard heeft hij zowel een Gouden als een Platina Film ontvangen. Met al deze prijzen is Nijenhuis de regisseur met de meeste Gouden en Platina Film Awards in Nederland.

Privéleven

Johan Nijenhuis was getrouwd met zijn vrouw Marije. Ze hebben ook kinderen. Tegenwoordig is de filmmaker samen met Janneke Cremers. ,,We leerden elkaar online kennen en ik was al verliefd op haar tekstberichten”, vertelde hij aan het Parool. Hij kocht in 2017 een luxe appartement van ruim 1 miljoen euro in Amsterdam-Zuid.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers