donderdag, juni 13, 2024

René van der Gijp: satirisch voetbalanalist, zijn privéleven en achtergrond

Lees ook

René van der Gijp is één van de meest populaire voetbalanalisten van Nederland. De oud-prof van PSV is al jarenlang sidekick bij Veronica Inside en haar voorlopers. Van der Gijp trouwde in 2020 met Minouche de Jong, zijn derde vrouw.

Begin carrière

René van der Gijp is geboren in Dordrecht in Zuid-Holland op 4 april 1961. Hij begon zijn voetbalcarrière bij Dordrechtse Football-Club ook wel bekend als DFC. In 1975 ging hij naar Feyenoord waar hij ging spelen in het B jeugdelftal. Een jaar later werd hij weggestuurd en ging hij spelen voor Sparta Rotterdam, waar hij twee jaar later al debuteerde in het eerste elftal. Vier jaar later in 1982 verliet Van der Gijp Sparta Rotterdam voor het Belgische Lokeren. Twee en een halfjaar later keerde hij weer terug naar Nederland om te spelen voor PSV. Na drie succesvolle seizoen gevoetbald te hebben voor PSV verliet Van der Gijp Nederland om te voetballen in Zwitserland. Hier speelde hij eerst voor Neuchâtel Xamax en later voor FC Aarau. Zijn laatste voetbaljaren spendeerde hij wel weer in Nederland, eerst weer bij Sparta Rotterdam en later bij sc Heerenveen.

Naast het voetballen

Tussen 1982 en 1987 is Van der Gijp uitgekomen voor het Nederlands Elftal, waarmee hij in totaal 15 interlands heeft gespeeld. Na zijn voetbalcarrière was hij vaak te zien op televisie. Zo was Van der Gijp te zien bij Voetbal Inside wat tegenwoordig Veronica Inside heet. Daar bespreekt hij het wel en wee uit de voetbalwereld, maar ook de maatschappij en het nieuws met Wilfred Genee, Johan Derksen, Hans Kraaij jr en Jan Boskamp. Ook heeft hij drie singles uitgebracht: Geef me hoop Jomanda in 1995, M’n zusje komt zo in 1995 en In ons klein café in 2010. Ook heeft hij veel geschreven, zo had hij jarenlang een column voor het blad Voetbal International en kwam in 2012 het boek Gijp uit, geschreven door Michel van Egmond. Deze biografie gaat over de voetbalcarrière van Van der Gijp tot en met zijn burn-out. In 2016 kwam het vervolg van Gijp uit genaamd De wereld volgens Gijp. Beide boeken werden bekroond door de NS Publieksprijs en belandde in de top 10 van Bestseller 60 van de CPNB.

Privéleven

Van der Gijp was van 1988 tot 1995 getrouwd met Jacqueline Laats. Samen hebben ze een zoon genaamd Sanny van der Gijp, geboren in 1990. Na het huwelijk kreeg hij een relatie met Daniëlle Sijthoff waarmee hij een tweede zoon kreeg genaamd Nicky (2001). Hij is tegenwoordig ook in de mediawereld actief als verslaggever bij NieuwNieuws, het platform van Dennis Schouten. In 2016 kwam Sijthoff te overlijden door een maagbloeding.

Tegenwoordig heeft Van der Gijp een relatie met Minouche de Jong waarmee hij in 2020 ook trouwde. De Jong heeft zelf ook twee kinderen. Bijzonder is wel dat het koppel ook na hun huwelijk niet samenwoont: ,,Maar we zijn eigenlijk bijna dagelijks met z’n allen bij elkaar,’ zegt vriendin Minouche tegen Story. ,,Meestal ben ik bij René. Een gezellige boel dus.”

Het koppel kent elkaar al vanaf hun gezamenlijke jeugd: ,,Mijn tante was met zijn neef getrouwd. Ik heb René op mijn veertiende voor het eerst ontmoet bij een trainingsclinic. Zijn oom Goof nam me daar mee naartoe. Ik kan me er niet veel meer van herinneren, behalve dat ik het jammer vond dat Bennie Wijnstekers er niet was en René wel.”

Rond 2008 kwamen René van der Gijp en Minouche elkaar weer tegen tijdens een lezing van de voetbalanalist: ,,We kwamen elkaar zo’n twaalf jaar geleden weer tegen en toen werden we vriendjes. Eerst hadden we vriendschappelijke etentjes, maar later gingen we elkaar steeds leuker vinden. Ik denk dat we dat ook uitstralen. We zijn echt gek op elkaar. Soms denken we: waarom hebben we niet twaalf jaar geleden een poging gedaan?”

René van der Gijp kwam in 2020 ook in het nieuws toen hij werd overvallen door drie mannen bij hem thuis en toen er dat jaar bij hem werd ingebroken.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers