donderdag, juni 13, 2024

Wat drijft opiniemaker Marianne Zwagerman?

Lees ook
Marianne Zwagerman geldt als één van de bekendste en meest invloedrijke ‘mediastrategen’ van Nederland. De blondine uit Nederhorst den Berg maakte naam bij De Telegraaf, GeenStijl, WNL, PowNed en BNR. Tegenwoordig is ze opiniemaker.  Zwagerman volgde de Business School IVA in Driebergen, alvorens ze ging werken Prins Autogassystemen en de BOVAG. Pas bij De Telegraaf beleefde ze haar doorbraak als toonaangevende mediapersoonlijk. Aan de Basisweg was ze directeur digitale media. Vervolgens stuwde ze, samen met Dominique Weesie, shocklog GeenStijl.nl tot grote hoogte en was ze mede-oprichter van WNL en PowNed.

Chronische ziekte

In 2009 kreeg haar leven een drastische wending. Ze werkte op dat moment als topvrouw voor TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf: ,,Bijna zeven jaar geleden werd ik ziek, ik heb een chronische ziekte aan mijn evenwichtsorgaan. Ik werkte door, maar kon niet meer elke dag present zijn. Toen ik er eenmaal definitief weg was, ben ik ruim twee jaar in rouw geweest”, vertelde ze in een interview met de VARA-gids. Ondanks de ziekte bleef Zwagerman een druk bezet vrouw. Ze is een zeer fanatiek twitteraar en deelt de hele dag door haar mening over media-onderwerpen én haar persoonlijk leven. ,,Liefde voor de media heb ik altijd gehad. Ik zat in Het Gooi op school, met allemaal van die mediakinderen, types als Linda de Mol. We gingen een keer op schoolreisje naar De ­Telegraaf, en toen dacht ik al: híer wil ik werken. Toen ­De ­Telegraaf een auto-site opzette, wilden ze iemand uit de autobranche aan het hoofd. Ik werd getipt door een journalist van Autovisie. Ik heb gesolliciteerd en ben het geworden. Ik voelde me meteen thuis bij De ­Telegraaf. Het waren straatvechters daar, heel ondernemend. Uiteindelijk werd ik directeur Digitale Media. Het was mijn taak om nieuwe gebieden te exploreren.”

GeenStijl en PowNed

,,Toen ik ziek werd, dacht ik: ik ga mijn tanden lekker in PowNed zetten, zo’n klein omroepje runnen, dat moest nog wel lukken. Te optimistisch, zo bleek. De eerste uitzending was lang nadat ik al was vertrokken. Ik vind dat nog steeds jammer”, blikt ze terug op haar avontuur bij PowNed. ,,Wat heeft PowNed wel teweeg gebracht? Ik hoopte dat de medewerkers in staat zouden zijn om hun achterban te mobiliseren, wat GeenStijl met GeenPeil nu weer goed gedaan heeft. Een beetje te vergelijken met het oude Veronicagevoel, daar wilde je indertijd echt bíj horen. Dat gevoel zit ook in GeenStijl en ik dacht dat we dat gevoel in het publieke bestel konden vasthouden. Dat is totaal mislukt, de achterban haakte af. We hadden al die leden binnengehaald, maar toen moest er een beleidsplan komen. Dominique dacht: ik ga eens lekker op mijn berg in Spanje zitten – hij heeft daar een huis – en was maandenlang amper bereikbaar. Ik ben toen met heel veel ambitie een beleidsplan gaan schrijven, ook omdat mijn leven verder in duigen lag: ik was mijn baan kwijt, mijn gezondheid en ook mijn man. Ik heb mijn hele ziel en zaligheid in dat plan gegooid. Misschien heb ik me wel te rigide vastgehouden aan het idee om ons te houden aan wat we hadden opgeschreven. Maar Dominique wilde gewoon leuke televisie maken, vond dat dat plan alleen maar geschreven was om die uitzendvergunning te krijgen. En dat is wat me ook zo stoort aan Hilversum, omroepen houden zich niet aan hun afspraken.”

Dominique Weesie

Over haar relatie met Weesie zegt ze verder: ,,We waren bij GeenStijl heel complementair: hij heeft een goede neus voor nieuws, ik was altijd druk met alles faciliteren, zodat hij uit de wind bleef. Intern ving ik de klappen op als er gedoe was – en dat was er nog wel eens. Bij PowNed hadden we ook zo kunnen werken, maar dat ging al gauw mis. We kwamen in een andere gezagsverhouding terecht: hij was het gezicht en werd logischerwijs voorzitter, ik werd tweede in de hiërarchie. Dat past mij niet. Hij had mij vervolgens moeten vervangen door iemand met een tomeloze ambitie, want zelf heeft hij die niet. Als je ziet hoe Jan Slagter MAX uit de grond heeft getrokken, dát is ambitie. Dominique Weesie lijkt mij ook een ambitieus type. Mwah, nee hoor. Ik ben geen psycholoog, maar het zal wel aan zijn karakterstructuur liggen. Het is een complex mens, laten we het daarop houden, met ook altijd veel gedoe in zijn privé-leven. Toen hij met GeenStijl bezig was, was dat nog zijn lust en zijn leven. Maar dat veranderde.” Tegenwoordig schrijft Zwagerman aan opnieuw een boek over haar kijk op de media en is ze columnist bij BNR. Tevens is ze dagvoorzitter en twittert ze uitgebreid over haar privéleven en het leven op het water rondom haar woonplaats Nederhorst den Berg. Ze is ook zeer actief op Instagram.

Dorhout

In de coronacrisis kwam Zwagerman in opspraak door een uitspraak waarin ze stelde dat corona vooral gevaarlijk was voor ‘dor hout’, de ouderen en zwakkeren in de samenleving. Vanwege haar rechts-conservatieve opvattingen wordt Zwagerman soms geassocieerd met de PVV. Ze sprak zich ook uit voor de boeren tijdens de stikstofcrisis, onder meer met steunbetuigingen aan Boer Koos.

Partner Marianne Zwagerman

In 2020 vertelde Zwagerman dat ze een relatie heeft. Hoe haar vriend heet, blijft echter onbesproken. Ten onrechte werd gedacht dat ze een partner zou hebben die Joost heet. Ze stelde in een interview met de Volkskrant nauwelijks contact met haar drie broers te hebben.
Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers