zondag, juni 23, 2024

Wilco Kelderman: zijn wielercarrière, zijn achtergrond en privéleven

Lees ook

Wilco Kelderman is een Nederlandse wegwielrenner. Hij staat vooral bekend als tijdritspecialist en klassementsrenner. Hij rijdt sinds 2017 voor Team Sunweb.

Diverse Rondes

Wilco Kelderman werd geboren in 1991 in Amersfoort en heeft vanaf een jonge leeftijd een liefde voor de wielersport. Hij won al vroeg in zijn wielerloopbaan de Ronde van de Elzas en de Ronde van Noorwegen. In 2013 reed Kelderman zijn eerst grote ronde, namelijk de Ronde van Italië. Hij werd uiteindelijk 17e in het algemeen klassement. Kort daarna won hij de Ronde van Denemarken.

Grote doorbraak in 2014

Het jaar 2014 betekende de grote doorbraak voor Wilco Kelderman. Hij begon als kopman aan de Giro. Hij eindigde uiteindelijk als 7e in het eindklassement. Vervolgens behaalde hij ook een grote winst in het Critérium du Dauphiné. Hij eindigde hier op de 4e plek. Datzelfde jaar reed hij ook de Vuelta en werd hier als veertiende.

Debuut in de Tour

In 2014 maakte Kelderman zijn debuut in de Tour. Wegens pech en een rugblessure speelde hij helaas een anonieme rol in deze rit. Hij wist wel te presteren in de Eneco Tour. Hij kwam hoog in het klassement te staan en pakte ook de leiderstrui.

Overstap naar Team Sunweb

Kelderman reed de Ronde van Italië in 2017 voor Team Sunweb in dienst van kopman Tom Dumoulin. Tom Dumoulin won deze editie als eerste Nederlander. Helaas viel hij al uit in de negende etappe. Hij reed tegen een stilstaande motor aan en brak zijn vinger. Een jaar reed Kelderman ook mee aan de Ronde van Spanje. Door materiaalpech eindigde hij op de 10de plaats. In 2019 deed hij mee aan de Ronde van Catalonië en hij kwam hier hard te val. Hij moest hierdoor helaas de Giro aan zich voorbij laten gaan. In 2020 maakte Wilco Kelderman bekend dat hij in 2021 de overstap zal gaan maken van Team Sunweb naar de Duitse ploeg BORA-Hansgrohe.

Privéleven

Wilco Kelderman is al een tijdje gelukkig met zijn vriendin Rebecca Talen. Zelf heeft Rebecca Talen ook een lange tijd aan wielrennen gedaan. Ze maakte in 2013 deel uit van het vrouwen wielerteam Rabobank-Liv Giant. Ze besloot te stoppen met de sport op professioneel niveau en is vervolgens rechtsgeleerdheid gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers