donderdag, juni 13, 2024

Renske Leijten: bevlogen politicus voor de SP en klokkenluider Toeslagenaffaire

Lees ook

Renske Leijten is lid van de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij. Ze is geboren in 1979 en is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer.

Al vroeg actief voor de socialisten

Leijten studeerde Nederlandse taal en Cultuur in Groningen. Ze heeft echter nooit haar master afgerond. Dit heeft mede te maken met het feit dat ze tijdens haar studie ook al politiek actief was.

Leijten begon haar politieke carrière in 2003. Ze was toen bestuurslid van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Tussen 2005 en 2007 was ze voorzitter van ROOD. Daarnaast was ze medewerker van Jan Marijnissen en maakte ze deel uit van het dagelijks bestuur van de SP. Leijten is nog steeds lid van het partijbestuur.

In 2006 stond ze op de negende plaats van de Kieslijst en werd ze gekozen als lid van de Tweede Kamer. Leijten is sinds die tijd lid geweest van de Tweede Kamer en is momenteel na Lilian Marijnissen één van de meest prominente SP’ers. Ze is tweemaal tijdelijk afwezig geweest vanwege zwangerschapsverlof.

Leijten in het nieuws

Leijten was op meerdere momenten prominent in het nieuws. In 2014 was er ophef rondom haar omdat ze aangaf gelachen te moeten hebben om een voorval waarbij een SP-activist minister Van Rijn aan zijn oren had getrokken. Een andere minister, Ronald Plasterk, zei dat het een Kamerlid niet paste om zo’n incident goed te keuren.

Leijten was ook prominent in het nieuws rondom de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verzette zij veel werk om de onderste steen boven te krijgen. Bij de toeslagenaffaire merkte de Belastingdienst grote groepen mensen ten onrechte als fraudeur aan. Dit had grote gevolgen voor hun persoonlijk leven. Ook hield de Belastingdienst opzettelijk dossiers achter voor de rechter.

Het privéleven van Renske Leijten

Renske Leijten is in 2012 getrouwd en heeft twee kinderen. Leijten is woonachtig in Haarlem. Ze heeft lange tijd gedacht dat ze niet zou trouwen en geen kinderen zou krijgen vanwege haar werk. Haar man Daniël is manager bij poppodium het Patronaat. Haar kinderen mogen geen politicus of bankier worden. Bankiers zouden volgens Leijten gokken met andermans geld en de politiek is volgens Renske niet ,,de beste en de fijnste wereld”.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers