donderdag, mei 23, 2024

Holland’s Next Top Model: het format, de presentatrices en de geheimen achter de schermen

Lees ook

Hollands Next Top Model is een realityprogramma waarin een groep meiden en jongens met elkaar de competitie aangaan voor de titel Hollands Next Top Model. Het dertiende seizoen wordt gepresenteerd door voormalig winnaar van het programma: Loiza Lamers.

Waar is HNTM op gebaseerd?

De realityshow is gebaseerd om het concept van America’s Next Top Model dat gepresenteerd werd door supermodel Tyra Banks. Door het grote succes van het Amerikaanse programma namen veel landen hun eigen versie over. Het eerste seizoen werd in 2006 uitgezonden en werd gepresenteerd door Yfke Sturm. Dit eerste seizoen werd gewonnen door de 19-jarige Sanne Nijhof die later ook de titel van Ford’s Supermodel of the World won.

Hoe werkt het concept van Hollands Next Top Model?

Het concept van het programma is vrij simpel. Er wordt een groep van ongeveer 10 tot 20 mensen uitgekozen uit alle aanmeldingen voor HNTM. Deze groep jongeren verblijft samen in een mooie villa in Nederland en gaan elke dag een bepaalde challenge aan. Dit kan gaan om een fotosessie, een commercial opnemen of over een catwalk lopen. Het resultaat hiervan wordt aan de jury gepresenteerd die hun kritiek op de modellen zullen uiten. Per aflevering valt er vaak een model af, soms twee of geen. Uiteindelijk blijven er drie modellen over die de finale ingaan. De finale wordt altijd live uitgezonden. Tijdens het finale besluit de jury en de Nederlandse kijkers wie de titel Hollands Next Top Model en een contract bij een modellenbureau zal ontvangen.

Wie hebben HNTM gepresenteerd in het verleden?

Hollands Next Topmodel werd in 2006 voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse televisie. Het programma is door de jaren heen door veel verschillende mensen gepresenteerd. Het eerste jaar werd het programma gepresenteerd door model Yfke Sturm. In het derde seizoen van HNTM werd de presentatie overgenomen door oud-model Daphne Deckers. In 2013 werd haar taak overgenomen door Anouk Smulders. Het programma gaat zich meer op het mode aspect focussen en belangrijke namen in de Nederlandse modewereld komen voorbij, zoals Spijkers en Spijkers (Truus en Riet), Addy van den Krommenacker en Cecile Sinclair. Fred van Leer is ook een aantal seizoenen te zien geweest als coach van de jonge modellen. De vierkoppige jury is door de jaren heen ook veel veranderd, maar tegenwoordig jureren model Kim Feenstra en Amerikaanse fotograaf Nigel Barker de modellen. Anna Nooshin presenteert het realityprogramma sinds 2018.

Vanaf het 10de seizoen presenteerde Anna Nooshin het Nederlandse realityprogramma. In 2022 nam oud winnaar van HNTM Loiza Lamers het stokje over.

Waarom is de jury van HNTM zo hard met kritiek?

Hollands Next Top Model bestaat uit een groep van kandidaten, een presentatrice die tegelijkertijd ook voorzitter is van een vierkoppige jury. Daarnaast worden de modellen tijdens de wedstrijd vaak bijgestaan door een coach, dit was voorheen Fred van Leer. De vierkoppige jury is door de jaren heen flink veranderd. In het twaalfde seizoen jureerde topmodel Kim Feenstra en Amerikaanse fotograaf Nigel Barker de modellen. In het dertiende seizoen jureren voormalig topmodel en moeder van Gigi en Bella Hadid: Yolanda Hadid, modeondernemer Guillaume Philibert Chin en fotograaf Philippe Vogelenzang de modellen. De juryleden zijn zeker niet bang om hun soms harde mening over de modellen en hun foto’s te uiten. De juryleden moeten samen tot een beslissing om een van de modellen uit de wedstrijd te sturen.

Wat is er bijzonder aan het 13e seizoen van HNTM met Loiza Lamers?

In 2022 is weer een seizoen van Hollands Next Top Model van start gegaan met Loiza Lamers als presentatrice. Het programma van het 13e seizoen is exclusiever dan ooit te voren met modellen in verschillende genders, vormen en maten. In de eerdere seizoenen was het programma een stuk commerciëler en werden de modellen soms zelfs gemeten met een meetlint. Gelukkig is de modewereld een stuk inclusiever aan het worden en gaat het een stuk meer over wie je bent als persoon en wat je de wereld te bieden hebt. Het is belangrijk dat het programma hier ook mee gaat, wat betekent dat HNTM een stuk meer over persoonlijkheid en uitstraling gaat, dan enkel een mooie foto en de ‘juiste’ modellen maten.

Waar word Hollands Next Top Model uitgezonden?

Je kunt Hollands Next Top Model zien op streamingdienst Videoland. Elke week wordt er een aflevering uitgezonden.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers