donderdag, mei 23, 2024

YouTubers | Wie zijn de bekendste, wat verdienen ze en hoe word jij YouTuber?

Lees ook

Tegenwoordig hoef je niet meer goed te kunnen zingen of in een film uit Hollywood te spelen om wereldberoemd te worden. Veel mensen hebben nu namelijk al genoeg aan een selfiecamera, een vlotte babbel en een account op een videoplatform. YouTubers zijn hot en hebben van over de hele wereld miljoenen fans. Ook in Nederland kunnen we hierin een graantje meepikken, maar hoe is dit allemaal ontstaan? In dit artikel duiken we in de nog korte geschiedenis van YouTubers en wat ervoor zorgt dat zij zoveel succes kunnen hebben.

Wat is een YouTuber en hoe word ik YouTuber?

De term YouTuber is iets van de laatste jaren, omdat ervoor nog niemand echt onder deze categorie hoorde. Maar wat is een YouTuber en hoe wat maakt een YouTuber meer uniek dan iemand anders die voor zijn beroep video’s maakt?

Een YouTuber is iemand die voor zijn of haar beroep video’s maakt op een regelmatige basis. Deze video’s gaan over een bepaald onderwerp waarover de maker meerdere video’s kan maken, vaak snel achter elkaar. Bekende voorbeelden van dit soort onderwerpen zijn make-up tutorials, videogames, gezondheidstips op het gebied van fitness en een kijkje in het dagelijks leven van de YouTuber zelf. Deze video’s zijn vaak niet al te erg lang, meestal tussen de 10 en 20 minuten, en staan ook wel bekend onder de naam vlogs.

Het grote verschil tussen een gewone vlogger en een YouTuber is het kanaal. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt een YouTuber voornamelijk YouTube om zijn of haar video’s op te plaatsen. Het gebruik van andere vormen van social media, zoals Instagram en Snapchat, worden vooral gebruikt als aankondiging voor nieuwe vlogs of voor kleine videootjes tussendoor, die te kort zijn om helemaal op YouTube te zetten of bedoeld zijn als video tussendoor.

Dit zijn de bekendste Nederlandse YouTubers

YouTube is een uit Amerika komend videoplatform dat over de hele wereld gebruikt wordt om video’s te kijken en ook om ze te plaatsen. Hiervoor heb je alleen een Gmail-account nodig. De meeste YouTubers komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar vooral voor jonge kinderen die nog niet zo goed Nederlands kunnen ontstond er een enorm gat in de markt dat door veel fanatieke jonge mensen is ingevuld.

De eerste bekende Nederlandse YouTubester is bij uitstek Enzo Knol. Deze jonge YouTuber is vooral bekend door het op een enthousiaste manier laten zien hoe zijn dagelijkse leven eruitziet. De meeste mensen zouden toen hij begon Enzo Knol voor gek verklaren dat hij zichzelf filmt tijdens het ontbijt, maar tegenwoordig kan hij hier alleen om lachen. Zo heeft hij al meer dan 2,5 miljoen volgers (personen die zich hebben geabonneerd op zijn YouTubekanaal) en dat is voor iemand die zijn video’s in het Nederlands inspreekt ontzettend veel. Na Enzo Knol volgden er veel andere jongens en meisjes in zijn voetsporen, waar Kalvijn en Anna Nooshin toch wel de bekendste voorbeelden zijn.

Maar niet alleen in het Nederlands hebben de Hollandse YouTubers succes. Het beste voorbeeld hiervan is Nikkie de Jager, die met haar kanaal NikkieTutorials in het Engels make-uptips geeft en vaak heen en weer vliegt naar de VS om hier de visagiste te zijn van grote Amerikaanse sterren.

Hoe verdien je als YouTuber geld?

Het klinkt natuurlijk hartstikke leuk, een beetje filmpjes maken en op het internet zetten als een fulltimebaan, maar hoe kunnen YouTubers rondkomen van hun bestaan achter de camera? En ook zoveel, want als je de dikke auto’s en luxueuze modeaccessoires moet geloven die in de vlogs te zien zijn hoeven deze online sterren niet om een bijstandsuitkering te vragen.

Een YouTuber verdient op twee verschillende manieren geld. Een directe en een meer indirecte manier. De directe manier is natuurlijk via YouTube zelf. Je kunt namelijk geld verdienen aan je video’s op YouTube zelf. Het kan alleen wel even duren voordat dit ook daadwerkelijk uitbetaalt. Je hebt een grote hoeveelheid volgers nodig en je video’s moeten vaak bekeken worden (het aantal views). Zodra je op een langdurige basis veel views krijgt, wil YouTube je hiervoor belonen door je geld te geven bij iedere zoveel views. Dit is meestal 1000 euro per miljoen views. Het kan even duren voordat je dit bereikt hebt en deze uitbetaling kan soms wat laag zijn, zeker als de YouTuber een luxe leventje wil leiden zoals die naar buiten wil uitstralen.

Daarom is de meer indirecte manier de vaak wat meer afhankelijke manier om geld te verdienen. Dit is door middel van sponsors. Omdat YouTubers steeds populairder worden zien bedrijven dit ook in. Als hun doelgroep dan ook naar de vlogs van de YouTubers kijkt, is het een goed idee om een deal te sluiten met de YouTuber. De ondernemer geeft de vlogger dan geld in ruil voor dat de YouTuber het bedrijf of diens product of dienst aanprijst. Dit kan op een directe manier, waarin de YouTuber nadrukkelijk zegt dat deze video is gesponsord door het bedrijf, of wat meer indirect, doordat de YouTubester positief over het product praat of bijvoorbeeld het drankje duidelijk in beeld aan het drinken is. Echter is de indirecte manier zonder aan te geven dat er een sponsor achter zit tegenwoordig niet meer toegestaan.

Tot slot kunnen YouTubers ook geld verdienen aan merchandise, waaronder shirtjes, petjes en andere hebbedingetjes met het logo of een bekende uitspraak van de vlogger.

Hoeveel verdienen de bekende YouTubers?

Als je kijkt naar de inkomstenbronnen van een YouTuber, dan zou je kunnen denken dat de meeste niet bepaald veel verdienen en misschien net boven modaal uitkomen. Maar dit is verre van de waarheid. Als je bekend bent op YouTube kun je namelijk een enorm bedrag verdienen.

De grootste en bekendste YouTuber ter wereld is PewDiePie. Een jongeman uit Zweden die bekend is geraakt omdat hij op een zeer unieke manier videogames speelt en voorziet van commentaar. Zijn profiel was tot en met april 2019 het grootste kanaal op heel YouTube, met meer dan 70 miljoen volgers van over de hele wereld. Hierdoor kon hij tot wel 10,6 miljoen euro per jaar binnen harken. Een bedrag waar veel mensen met een kantoor van hopen het ooit bij elkaar te verdienen. En zelfs hiermee is hij niet de best verdienende YouTubester die er rondloopt, want hij is ingehaald door Daniel Middleton, die met zijn profiel DanTDM vergelijkbaar commentaar geeft op het spel Minecraft. Hiermee verdient Daniel tot wel 14,6 miljoen euro!

De Nederlandse YouTubers komen niet in de buurt van deze bedragen, maar hoeven ook niet op een houtje te bijten. Kijk bijvoorbeeld naar Enzo Knol. Van hem wordt beweerd dat hij al ruim 4 miljoen euro heeft verdiend aan zijn video’s. NikkieTutorials wordt overal zelfs nog succesvoller genoemd, maar exacte bedragen zijn hierover niet bekend. Wel is bekend dat je voor een samenwerking met haar ruim 26 duizend euro kwijt kunt zijn, en aangezien ze volle agenda heeft zijn er genoeg mensen die dit bedrag bereid zijn te betalen. Een grote derde naam is de videogamecommentator Kwebbelkop, die met zijn Engelse commentaar tienduizenden euro’s per video weet te verdienen.

Wie is de bekendste Nederlandse YouTuber?

Zoals je van hierboven al kunt concluderen zijn vooral Enzo Knol, Nikkie de Jager en Kwebbelkop de marktleiders van de Nederlandse YouTubewereld. Het grootste verschil tussen hun is dat ze alle drie een andere deelmarkt tot zich hebben (lifestyle, make-up en videogames), waardoor veel fans van de één niet zo snel bij de ander hoeven te kijken. Maar als iemand fan is van een bepaalde YouTuber, dan betekent het niet dat je geen volger kan zijn van een andere.

Daarnaast krijgen de fulltime vloggers veel concurrentie vanuit de meer traditionele vormen van media. Veel beroemdheden zoals zangers, acteurs en presentatoren hebben het maken van vlogs als nevenfunctie erbij genomen, om zo de fans beter aan zich te laten binden. Als je dan fan bent van de BN’er op tv of op de radio, dan ga je die meestal ook volgen als vlogger. Je ziet daarom tussen de Enzo’s en de Nikkies ook steeds vaker de Chantals, de Jans en de Olcays langskomen.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers