zondag, april 21, 2024

NOS Journaal

Lees ook

Het NOS Journaal is het nieuwsbulletin van de NOS. Het wordt iedere dag uitgezonden en te zien op NPO 1, NPO 2 en NPO Nieuws.

Het NOS Journaal door de jaren heen

De Nederlandse Televisie Stichting zond in 1956 het eerst NTS-journaal uit, de voorloper van het NOS Journaal. De Nederlandse Omroep Stichting, de NOS, ontstond in 1969, nadat de NTS en de Nederlandse Radio Unie werden samengevoegd. Vanaf 1985 waren er voor het eerst twee presentatoren in het journaal te zien, om de uitstraling wat te verlevendigen. In 1989 kreeg het NOS Journaal concurrentie van het nieuwe programma RTL Nieuws. In 2003 kreeg het NOS Journaal een eigen website en konden recente uitzendingen worden teruggekeken.

NOS gedurende de dag

De ochtendbulletin laat een mix zien van het laatste nieuws, het belangrijkste nieuws van de vorige avond, sportnieuws en het weer. Tot 10:00 is de rubriek Verder Vandaag te zien. Hierin komt kort de belangrijkste nieuwsberichten voorbij zonder beeld. Gedurende de dag worden de reportages wat langer en is er soms een gesprek met een verslaggever of correspondent.

Het achtuurjournaal

Het achtuurjournaal is de belangrijkste uitzending van het NOS Journaal, daarnaast is het ook langst bestaande bulletin. Deze uitzending duurt meestal zo’n 25 minuten. Er worden meer onderwerpen besproken en er wordt dieper op ingegaan. Ook wordt het journaal altijd afgesloten met een uitgebreid weerbericht.

Vele presentatoren

Er zijn al vele presentatoren voorbij gekomen in het NOS Journaal. Sinds 2020 presenteren onder andere Winfried Baijens, Simone Weimans, Jeroen Overbeek, Annechien Steenhuizen, Rob Trip, Amber Brantsen, Saïda Maggé, Malou Petter, Mark Visser, Jeroen Tjepkema en Astrid Kersseboom de journaals. In het weekend doen Rob Trip en Annechien Steenhuizen dit. Alle redacties van de nieuwsprogramma’s van NOS vallen samen onder de naam NOS Nieuws. Deze redacties werken in het NOS gebouw op het Mediapark in Hilversum. Verder zit er in Den Haag een Haagse redacties. Hier zijn politieke redacteuren werkzaam.

Vorig artikel
Volgend artikel
Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers